Jpg, png o gif… Quin format utilitzem en web?

Analitzarem els tres formats, jpg, png i gif per veure quin d’aquests es el més adequat per a utilitzar a internet.

JPG

El més utilitzat, el format JPG. Un format ideal per a fotos però hem de saber que aquest format utilitza un mètode de compressió que optimitza el tamany de les fotos però ens fa perdre qualitat. Llavors com més comprimim la imatge més gran serà la pèrdua de qualitat. Això ens passaria quan volem guardar la imatge al photoshop ->guardar para web. A simple vista potser no es nota, però si ampliem la imatge podeu observar com ha perdut qualitat.

En aquest exemple hem agafat la mateixa imatge, la de 57,6 kb esta guardada en una compressió baixa i la de 17,3kb en una compressió molt alta.

Jpg, png o gif... Quin format utilitzem en web?

Us detallem els pros i contres del format JPG.

Pros: Pot guardar fins a 16 milions de colors diferents, gràcies als 24 bits de profunditat de color. Gràcies a que es pot comprimir molt pots guardar imatges que pesin molt poc i es ideal per a publicar imatges a pàgines web.

Contres: No suporta transparències i no es recomanable per a l’edició de fotos. Per aquests casos utilitzarem el format RAW. La pèrdua de qualitat es proporcional a la compressió, i com més vegades guardem la imatge menys qualitat tindrà.

PNG

El format PNG es va crear per a substituir el format GIF. Actualment per a W3C el format PNG es l’estàndard recomanat. Dins del PNG hi tenim dos subcategories, el PNG8 i el PNG24.

El PNG8, es l’equivalent al format GIF, és una mica millor respecte el format GIF ja que ofereix una compressió i una transparència una mica mes millorada que al format GIF i pot mostrar fins a 256 color per imatge. Amb aquest format no podem guardar animacions. El PNG24, seria l’equivalent al format JPG, però admet transparències de més qualitat que PNG8 i GIF. No perd qualitat al guardar amb aquest format.

Els pros i contres del format PNG.
Pros: Pot guardar fins a 16 milions de colors diferents amb una profunditat de 24 bits. Permet transparències i la quan comprimim una imatge no perd qualitat. Es ideal per a icones, transparències, degradats, fotos petites…
Contres: Com que no comprimeix molt no es molt recomanable per a fotos de gran tamany.

GIF

El format GIF es caracteritza perquè en una imatge pot mostrar com a màxim 256 colors i permet visualitzar animacions. Es un dels formats més utilitzats per a crear banners i altres animacions gràfiques.

Jpg, png o gif... Quin format utilitzem en web?

Els pros i contres del format GIF.
Pros: Es adequat per a imatges grans en molt de color i simples (il·lustracions, logotips…) i també et permet crear transparències però normalment són de baixa qualitat.
Contres: No es recomanable per a guardar fotos ni imatges de colors complexes.

Quin format hem d’utilitzar per a cada ocasió?

Us exposo uns exemples perquè es difícil concretar quin es el millor format i quin va millor per a cada imatge que volem guardar.

Fotos, imatges complexes i d’alta qualitat i transparències ->JPG i PNG24

Imatges en alta qualitat i transparents ->PNG24

Logotips, texts, transparències que no requereixen molta qualitat->GIF i PNG8

Quin format utilitzeu vosaltres?

 

Més articles